Dissabte 13 Juliol 2024

El patrimoni miner de Bellmunt

LA MINA EUGÈNIA I EL PATRIMONI MINER DE BELLMUNT

El patrimoni miner de Bellmunt

Bellmunt del Priorat fou el centre d’una important conca minera, que també s’estenia pels municipis veïns de Falset i el Molar. Són nombrosos els vestigis que l’activitat minera ha deixat en el paisatge, com ara terrers, que proliferen en bona part del terme municipal. Els  vestigis més visibles corresponen a les explotacions mineres a escala industrial dels segles XIX i XX, tot i que l’activitat minera s’ha desenvolupat amb major o menor intensitat des de l’Edat del Bronze Final. Entre les explotacions més importants destaquen la mina Eugènia (actual seu del Museu de les Mines), la mina Règia i la mina Règia Antiga. Especialment interessants són la Colònia minera construïda per la companyia Minas del Priorato, S. A. dins del nucli urbà i la Casa de la Mina annexa al complex de la mina Eugènia, i que fou successivament la seu de les companyies Folch y Albiñana i Minas del Priorato, S. A.

La mina Eugènia
És un complex industrial i miner singular, situat a les proximitats del nucli urbà de Bellmunt del Priorat. El complex està format per tota una sèrie d’instal·lacions industrials com ara el rentador del mineral, la foneria i els seus filtres, el taller mecànic, la fusteria, la sala de compressors, la central elèctrica i la sala de màquines. Entre les instal·lacions de la mina es conserva el castellet de la màquina d’extracció d’una mina de menor importància, la mina Alemanya, que ha esdevingut el símbol del Museu.

La mina Eugènia fou la mina de plom més important de Catalunya, degut al seu rendiment extractiu i a la gran qualitat del seu mineral. A més, es tracta d’una explotació amb una llarga trajectòria en el temps. Els orígens de la mina Eugènia es remunten a l’any 1870, als primers treballs realitzats a l’antiga mina Inocenta que durant la dècada de 1890 esdevindria la mina Eugènia. La mina estigué en funcionament pràcticament sense interrupcions fins l’any 1972.

La colònia minera
Cap al 1920, una de les èpoques de més prosperitat de les mines, l’empresa Minas del Priorato, S.A. va construir les primeres colònies mineres, per tal de donar allotjament als treballadors que arribaven amb les seves famílies d’altres zones mineres de l’Estat, principalment d’Andalusia. A mesura que l’activitat minera prosperava van anar arribant més treballadors de fora, de manera que fou necessària la construcció de noves colònies mineres, ampliant el municipi de Bellmunt del Priorat. Aquests nous conjunts d’habitatges es van anar aixecant en diferents etapes fins als anys seixanta, constituint un nucli miner important seguint el model de colònia industrial ja arrelat a Catalunya. La resta de serveis que l’empresa oferia als miners: l’economat, el servei mèdic, l’Euterpe (cinema, teatre i sala de ball), el local social, el camp de futbol, etc.

El plom
El plom és el més tou i el més pesat dels metalls comuns. La galena –sulfur de plom- és el principal mineral mena del plom. Aquest és el mineral objecte de l’explotació en aquesta zona minera.

La facilitat amb què es pot treballar el plom el fan molt recomanable per aplicacions que requereixen una extremada resistència a la corrosió, com per exemple en canonades de conducció d’aigua o revestiment de cables elèctrics, si bé en aquestes aplicacions ha estat completament substituït pels plàstics. També és resistent a l’atac de l’àcid sulfúric, per això s’utilitza en bateries d’automòbil i en la indústria química. Per la seva elevada densitat i baixos costos d’obtenció s’ha utilitzat tradicionalment per a fabricar pesos i munició. Aquesta densitat fa que també sigui opac a la penetració de les radiacions i actualment, s’utilitza com a cuirassa en reactors nuclears i generadors de raigs X.
  

   


 


  

 

Contactar Avís Legal
Carretera de la Mina, s/n 43738 Bellmunt del Priorat (Priorat) Tels. 626 384 706 - 977 83 05 78 Fax: 977 83 00 28. info@minesbellmunt.com