Dissabte 13 Juliol 2024

Exposició Permanent

La sala principal de l’exposició permanent del Museu de les Mines està ubicada en una de les naus de l’antiga foneria de la mina Eugènia. El seu fil conductor és la història de la mineria del plom a la zona de Bellmunt del Priorat, des dels seus orígens fins al tancament de les mines, l’any 1972.

L’espai expositiu està organitzat en mòduls que conformen diferents àmbits temàtics. El primer mòdul, de caràcter introductori, presenta la galena, el mineral de plom objecte d’explotació a les mines de Bellmunt, i les diverses i més significatives aplicacions del plom al llarg de la història. A continuació hi ha un mòdul dedicat a la geologia i la riquesa mineralògica de la zona.

Després d’aquesta part introductòria s’inicia un recorregut per la història de les mines, gràcies al qual es pot entendre la història secular i singular de la mineria del plom a Bellmunt del Priorat, des de l’origen dels primers aprofitaments coneguts dels recursos minerals fins a la mineria medieval dedicada a l’explotació de la plata.

El darrer àmbit de l’exposició està dedicat a la mineria industrial, desenvolupada entre el darrer terç del segle XIX i la dècada de 1970. Aquí és on es pot conèixer la història de la mina Eugènia, un complex miner i industrial de primer ordre, així com també de la companyia Minas del Priorato, una empresa minera moderna. En aquest espai també s’explica com es treballava a l’interior de la mina i les diferents feines que es feien a la superfície, a l’anomenada plaça de la mina, com ara el rentat i la tria del mineral.

L’AUDIOVISUAL MINES DE BELLMUNT

El Museu disposa d’un audiovisual que permet al visitant complementar la visita a l’exposició permanent i a la mina amb les experiències i les vivències que expliquen antics miners i altres persones relacionades amb les mines. Aquest audiovisual és el fruit de dos anys de treball en què s’enregistraren diferents entrevistes i es feu una rigorosa filmació de les galeries de la mina, de les instal·lacions de superfície i el seu entorn. Gràcies a aquest audiovisual el visitant es pot apropar al costat més humà d’un treball tant dur com el del miner. D’altra banda, també és un emotiu homenatge a les diverses generacions de persones que treballaren a la mina.
La durada de l’audiovisual és de 15 minuts.

Audiovisual Mines de Bellmunt  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentació de l'audiovisual Mines de Bellmunt

 

Contactar Avís Legal
Carretera de la Mina, s/n 43738 Bellmunt del Priorat (Priorat) Tels. 626 384 706 - 977 83 05 78 Fax: 977 83 00 28. info@minesbellmunt.com